Zdravá dýňová polévka hokaido je každoroční podzimní hit. Oblíbený recept  by neměl chybět v žádném fitness jídelníčku. Levný a hlavně chutný recept je nenáročný na přípravu a zvládne ho úplně každý.

 

Dýňová polévka recept – ingredience

1 ks hokaido dýně (500 – 700 g)

1 ks středně velké cibule

1 kelímek – smetana na vaření (fit varianta: sójová smetana)

sůl – dle chuti

mleté chilli – dle chuti

k ochucení: loupaná dýňová semínkakrutonkyzakysaná smetana

 

 

Příprava dýňové polévky hokaido

náročnost: velmi snadné

doba přípravy: 30 min

energetická hodnota: 1783 kJ

porce: 4 x

 

Oloupanou a vydlabanou dýni (odstraněná semínka) nakrájíme na kostičky. Mezitím na rozpáleném oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli. K mírně osmahnuté cibuli přidáme nakrájenou dýni a lehce společně orestujeme. Zalijeme vodou tak, aby dýně byla ponořena. Zvolna vaříme dokud dýně není měkká, cca 20 minut.

 

Poté polévku odstavíme mimo plamen, osolíme a přidáme chilli. Vše rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem. Po rozmixování přilijeme kelímek smetany a promícháme.

Nyní můžeme polévku servírovat na talíř.

Polévku podáváme s lžičkou zakysané smetany a s dýňovými semínky nebo krutonky.

 

TIP:

Místo klasické smetany na vaření můžete použít sójovou smetanu. Získáte tak, opravdu zdravou variantu tohoto receptu.

dýňová polévka recept

 

Energie a nutriční hodnoty dýňové polévky

Hodnoty pro čtyři porce.

Energetická hodnota – 1783 kJ

bílkoviny – 16 g

sacharidy – 72 g

tuky – 14 g

vláknina – 13 g

 

jedna porce: energetická hodnota 446 kJ, bílkoviny 4 g, sacharidy 18 g, tuky 3 g, vláknina 3 g

 

Fitness ovesné sušenky – jednoduchý recept

Dýně hokaido a vitamíny

Máslová chuť dýně hokaido má pozitivní vliv na naše tělo. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů.

  • snižuje krevní tlak
  • snižuje vysokou hladinu cholesterolu
  • odvádí z těla vodu a zeštíhluje postavu
  • hodí se k detoxikaci organismu
  • preventivně působí proti onemocnění ledvin
  • vhodná k léčení ran a kožních onemocnění

 

Dýně a Halloween

Dýně slouží i jako dekorace. Tradičním znakem svátku Halloween, který se koná 31. října, je vydlabaná dýně se svíčkou uvnitř.

Vydlabaný obsah lze použít pro uvaření výše popsané polévky.

 

Dobrou chuť

Tato sezónní dobrota by neměla chybět v žádném jídelníčku. Zejména na podzim jsou dýně velmi levné a dostupné.

Kromě zdravé polévky může posloužit, jako dekorace během svátku Halloween.

 

 

Předchozí článekJak zvítězit? Co radí japonský mistr bojového umění?
Další článekBolest kloubů. Jak správně pečovat o klouby?